EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

A keresett bűnözők listájára került az ukrán elnök Oroszországban

Volodimir Zelenszkij (középen) ukrán katonák között
Volodimir Zelenszkij (középen) ukrán katonák között Szerzői jogok Efrem Lukatsky/Copyright 2023 The AP. All rights reserved
Szerzői jogok Efrem Lukatsky/Copyright 2023 The AP. All rights reserved
Írta: Peter Kristof
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Volodimir Zelenszkijt állítólag „a büntető törvénykönyv egy cikkelye alapján" keresik.

HIRDETÉS

Oroszország felvette Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a keresett bűnözők listájára - értesült az AFP hírügynökség. Az orosz kormányzati adatbázisból állítólag mindössze annyi olvasható ki, hogy az ukrán elnököt „a büntető törvénykönyv egy cikkelye alapján" keresik.

Zelenszkij az orosz katonai offenzíva 2022. februári kezdete óta célkeresztben van. Az ukrán elnök tavaly azt mondta, tisztában van azzal, hogy legalább „öt-hat" merényletet sikerült meghiúsítani ellene.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már egy nappal azután, hogy csapatokat küldött Ukrajnába, beszédet mondott, melyben felszólította az ukrán hadsereget Zelenszkij hatalmának megdöntésére.

A keresett személyek orosz listáján több külföldi politikus és közéleti személyiség neve is szerepel. Februárban például Kaja Kallas észt miniszterelnök került fel a listára a „történelmi emlékezet meggyalázása" miatt, miután Észtország úgy döntött, hogy a közterületekről eltávolítják a szovjet emlékműveket.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tavaly Putyin letartóztatását rendelte el ukrán gyerekek elrablásával kapcsolatos háborús bűnök vádjával – a vádakat Oroszország elutasította.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Ukrajna szörnyű helyzetben van, az orosz háborús taktika brutális, de hatékony

Brit fegyvereket vethet be Ukrajna Oroszországban

Oroszország tagadja, hogy vegyi fegyvereket alkalmazott volna Ukrajnában