EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Brit fegyvereket vethet be Ukrajna Oroszországban

David Cameron Kijevben
David Cameron Kijevben Szerzői jogok Fotó: AP
Szerzői jogok Fotó: AP
Írta: FT
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

David Cameron brit külügyminiszter kijevi látogatása során közölte, hogy Ukrajnának megvan a joga, hogy az Egyesült Királyság által szállított fegyverekkel lecsapjon Oroszországban. Új nézőpont ez London részéről.

HIRDETÉS

Cameron azt mondta, hogy amíg csak szükség van rá, országa évi 3 milliárd font katonai segítséget ígér Ukrajnának. Az Egyesült Királyság vezető diplomatája a Reutersnek adott interjújában közölte, hogy ugyan Ukrajnának megvan a joga Oroszországban bevetni az Egyesült Királyságtól kapott fegyvereket, de Kijevnek kell eldöntenie, hogy mire használja azokat. 

Cameron kijelentése azért figyelemreméltó, mert Kijev nyugati partnerei az ukrajnai háború kezdetétől fogva azzal a feltétellel garantálták a segítséget az oroszok által megtámadott országnak, hogy a nyugati fegyvereket Kijev nem veti be Oroszországban. 

Ezt a feltételt már több ország, például Finnország és Lettország is felülírta, és közölték, hogy támogatják Ukrajna azon jogát, hogy az általuk szállított fegyvereket a védekezésen túl oroszországi csapásméréshez is felhasználják. 

Cameron 2023 év végén lett az Egyesült Királyság külügyminisztere, és azóta másodszor látogatott Kijevbe. A hivatalos vizit épp egy héttel azután történt, hogy Nagy-Britannia bejelentette az eddigi legnagyobb katonai segélycsomagját Ukrajnának. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megköszönte Cameronnak a támogatást, és hangsúlyozta, hogy az új segélycsomagból minél hamarabb meg kell érkezzenek a fegyverek. „Először is páncélozott járművek, lőszerek és különféle típusú rakéták” – mondta Zelenszkij.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Oroszország tagadja, hogy vegyi fegyvereket alkalmazott volna Ukrajnában

Oroszországi olajfinomítókat támadhatott az ukrán haderő

Mire lehet elég az amerikai segélycsomag Ukrajnának?