EventsEseményekPodcasts
Loader

Find Us

HIRDETÉS

Erdogan és Micotákisz szerint is fényes jövő elé néznek a török-görög kapcsolatok

Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök
Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök Szerzői jogok Thanassis Stavrakis/AP
Szerzői jogok Thanassis Stavrakis/AP
Írta: Magyar Ádám
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Egy éven belül negyedszer találkozott egymással a két ország vezetője, hogy félretegye a nézeteltéréseket.

HIRDETÉS

Két órán át tárgyalt egymással Recep Tayyip Erdogan török elnök és Kiriakosz Micotákisz görög miniszterelnök Ankarában azzal a céllal, hogy megoldást találjanak az országaik közötti vitás kérdésekre.

A két vezető békülési folyamata nagyjából egy éve kezdődött, azóta most negyedszer találkoztak egymással.  Ezúttal főleg kereskedelmi, energetikai, oktatási és kulturális kérdésekben egyeztettek.

„Hiszünk abban, hogy a Törökország és Görögország közötti együttműködés szellemének erősítése egész térségünk számára előnyös lesz. Most volt egy nagyon hatékony, őszinte és konstruktív beszélgetésünk a miniszterelnökkel” – mondta Erdogan a tárgyalást követő közös sajtótájékoztatón. Micotákisz pedig arról beszélt, hogy a jövőben nem kivétel lesz az, hogy a felek kölcsönösen megértik egymást, hanem ez lesz a normalitás, amit a köztük lévő, jól ismert különbségek sem akadályoznak meg.

Erdogan azt is kijelentette, hogy a Hamászt nem terrorszervezetnek, hanem a hazájukat védő emberek csoportjának tartja. A török elnök rendszeresen fogalmaz meg hasonló álláspontot a gázai történésekkel kapcsolatban.

Hiába a közeledés, konfliktusok továbbra is vannak Görögország és Törökország között. Az egyik legújabb az, hogy a török kormány mecsetté alakított egy történelmi bizánci templomot Isztambulban.

„Még 2020-ban döntöttek úgy, hogy a régóta múzeumként működő templomból legyen mecset, de ezt nem kellett volna a görög kormányfő érkezése előtti hétre időzíteni, főleg nem az ortodox húsvét utáni napra" – mondja erről Angelosz Szirigosz görög parlamenti képviselő és nemzetközi jogász.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Óvatos közeledés Görögország és Törökország között

Bemutatta pártja EP-jelöltjeit a görög kormányfő

Aki Erdoğan utóda lehet: Ekrem İmamoğlu, a „yiğit”, a bátor isztambuli polgármester