EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Amerikai és orosz katonák állomásoznak ugyanazon a nigeri légitámaszponton

Orosz katonák Nigerben
Orosz katonák Nigerben Szerzői jogok Fotó: AP
Szerzői jogok Fotó: AP
Írta: FT
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere közölte, hogy orosz katonai kiképzők dolgoznak azon a nigeri légitámaszponton, ahol amerikai csapatok is állomásoznak. Bejelentésével Austin megerősített több korábbi, erre vonatkozó sajtóértesülést.

HIRDETÉS

Korábban a Reuters és a CNN is a nevük elhallgatását kérő amerikai védelmi tisztviselőkre hivatkozva írta, hogy orosz és amerikai csapatok ugyan külön épületekben, de ugyanúgy az Airbase 101 légibázison állomásoznak. A légitámaszpont a nigeri főváros, Niamey nemzetközi repülőtere közelében található.

Lloyd Austin védelmi miniszter azt mondta, hogy az orosz kiképzők külön épületben tartózkodnak, és nem kerülnek egy légtérbe az amerikai katonákkal, illetve nem férhetnek hozzá az amerikaiak felszereléséhez. Közölte, hogy az orosz jelenlét nem jelent fenyegetést. "Mindig a csapataink biztonságára és védelmére összpontosítok" - mondta Austin egy sajtótájékoztatón, és hangsúlyozta, hogy nem lát jelentős problémát a haderő védelmét illetően.

Az orosz katonai kiképzők légvédelmi rendszerrel és egyéb felszerelésekkel érkeztek Nigerbe április elején, napokkal azután, hogy a nyugat-afrikai ország vezetője beszélt Vlagyimir Putyin elnökkel. A nigeri katonai junta januárban állapodott meg Moszkvával, hogy erősítik a két ország katonai együttműködését azok után, hogy tavaly év végén a francia haderő kivonult az országból

Nigerben a katonai junta tavaly júliusban vette át a hatalmat, márciusban pedig bejelentették, hogy megszüntetik a katonai együttműködési megállapodást az Egyesült Államokkal. Washington beleegyezett a csapatkivonásba, és delegációt küldött Nigerbe, hogy megtárgyalják a haderő rendezett kivonulását. Az Egyesült Államok afrikai műveleteinek tábornoka, Michael Langley a héten közölte, hogy a tárgyalások még folynak, de a következő hetekben eldöntik, hogyan jut haza a Nigerben állomásozó 1000 amerikai katona. 

Az amerikai drónbázisnak otthont adó Niger a nyugat-afrikai dzsihadisták elleni küzdelem egyik legfontosabb amerikai és francia állomása.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Magyarország lehet a híd az EU, és a migrációt legalizáló Niger között

Brüsszelt aggasztja a nigeri emberkereskedelem újjáéledése

Orosz erőforrások kiváltásának lehetőségeit keresi Scholz Nigériában