EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Taylor Swift még egyértelműbbé tette új lemezével, hogy ő napjaink legnagyobb popsztárja

Taylor Swift a színpadon Tokióban
Taylor Swift a színpadon Tokióban Szerzői jogok Toru Hanai/AP
Szerzői jogok Toru Hanai/AP
Írta: Magyar Ádám
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

A Tortured Poets Department című albummal sorra dönti a rekordokat az énekesnő, aki közben a világ valaha volt legsikeresebb koncertturnéját is viszi.

HIRDETÉS

Szűk két héttel ezelőtt, április 19-én jelent meg Taylor Swift legújabb stúdióalbuma, a Tortured Poets Department. A kritikusok nincsenek elájulva tőle: az értékeléseket összesítő Metacritic portálon csak 76 ponton áll, amivel az amerikai dalszerző-énekesnő gyengébb lemezei között van – bár még ez az értékelés sem számít alacsonynak. 

A legtöbben azt kritizálják, hogy a 31 dalt tartalmazó album túl hosszú, és így egy kicsit unalmas is: bőven vannak rajta töltelékszámok, amiket felesleges volt megjelentetni.

Taylor Swift, a streaming királynője

Mindez azonban szinte teljesen lényegtelen, napjaink legnagyobb popsztárja ugyanis ha lehet, még nagyobbat robbantott ezzel a lemezével, mint eddig bármelyikkel. Ez pedig már rögtön a megjelenése napján látszott: a legnépszerűbb streamingszolgáltatón, a Spotify-on egyetlen nap alatt több mint 300 millió lejátszást ért el a lemez

Ez természetesen új rekord, és hogy mekkora, azt jól jelzi, hogy Beyoncé Cowboy Carter című albuma eddig a heti rekordot tartotta nagyjából 300 millió lejátszással. A legtöbbet lejátszott dal szintén Swifté lett, a Post Malone-nal közös Fortnight.

Alig öt napot kellett várni, hogy a lemez már egymilliárd lejátszásnál járjon a Spotify-on. Ezzel a Tortured Poets Department lett az első album, amelyik a megjelenése utáni első hétben elérte ezt a mérföldkövet, és persze az is, amelyik a leggyorsabban jutott el idáig. Az összes platformot egybevetve is megdöntötte az eddigi heti rekordot a lemez, ráadásul már hat nap alatt.

Stremingrekordokból még erre a hétre is jutott kettő: a Billboard eheti streamingtoplistájának első 15 helyezettje mind Taylor Swift új albumán szerepel, sőt, az 50 dalból álló listán ott van mind a 31 szám az új lemezről. Mindkettő olyan eredmény, amilyet még senki nem tudott felmutatni a toplista 2013-as indulása óta.

Csak a Beatles vezette nála többször a lemezeladási listákat

A lemezeladásokat tekintve szintén óriási siker a Tortured Poets Department, bár a zeneipar átalakulása miatt arra azért nem volt esélye, hogy darabszámra is rekordot döntsön. Megjelenése első hetében így is majdnem 2 millió példányt értékesítettek belőle, és külön érdekesség, hogy ebből nagyjából 700 ezer bakelitlemez (pontosabban vinyl) volt. 

Ezzel Swift a Billboard lemezeladási listáját is vezeti, ami azt jelenti, hogy a tizennégyszeres Grammy-díjas énekesnő zsinórban tizennegyedik albumával is feljutott az első helyre. Az összesítésben Swift most Jay-Z-vel áll holtversenyben a második helyen, az amerikai rapper ugyanis szintén 14 lemezzel jutott fel a toplista élére. Egyedül a Beatles előzi őket 19 elsőséggel, de ha így folytatja Swift, könnyen lehet, hogy a brit zenekart is utoléri majd. 

Ez az eredmény még megdöbbentőbb, ha azt is hozzávesszük, hogy Taylor Swift eddig 15 lemezt adott ki. Egyedül a 2006-os debütáló albuma nem tudta elérni az első helyet, a második lemeztől kezdve az összes odaért a Billboard toplista élére.

A világ valaha volt legnagyobb koncertturnéja

Taylor Swift pedig nemcsak az új lemezével döntögeti a rekordokat, hanem minden idők legsikeresebb koncertturnéját is magáénak tudhatja. A jelenleg is zajló Eras Tour még a felénél sem járt, amikor már az első helyre került a bevételeket tekintve, egymilliárd dollár feletti összeggel. 

Az énekesnő ezzel a Guiness-rekorderek közé is bekerült. A korábbi rekordot Elton John tartotta egy 328 koncertes turnéval, de ezt Swift már akkor elérte, amikor még csak 66 koncert ment le a tervezett 152-ből.

Ezek után nem meglepő, hogy a turnéról készült film a valaha volt legnépszerűbb koncertfilm lett, már több mint 100 millió dolláros bevétellel. Az énekesnő ráadásul sorra dönti meg a rekordnézőszámokat a turné állomásain. Melbourne-ben például három nap alatt 288 ezren vettek részt a koncertjein.

A turnénak elképesztő gazdasági hatásai is vannak, aminek főleg a szállásadók és a vendéglátóhelyek örülhetnek. Csak az Egyesült Államokban 5 milliárd dollárnyi forgalmat generáltak a koncertek. Ez több pénz, mint Magyarország teljes tavalyi védelmi költségvetése.

Az Eras Tour a napokban érkezik Európába, Taylor Swift hamarosan egymás után négyszer lép majd fel Párizsban. A turnénak nincs magyarországi állomása, a magyar rajongók közül sokan az augusztus eleji varsói és bécsi koncertekre próbáltak meg jegyet szerezni.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Taylor Swift negyedszer is elnyerte az év legjobb albumáért járó Grammy-díjat

Taylor Swift segítsége újra kellene Joe Bidennek - 2020-ban ez bevált

Mi a közös Charles Lindberghben, a magyar szabadságharcosban és Taylor Swiftben?