EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Online csoportokba szerveződve szoknak le a felesleges pénzszórásról a kínai nők

Kínai nő egy 10 jüanos bankjeggyel
Kínai nő egy 10 jüanos bankjeggyel Szerzői jogok Fotó: AP
Szerzői jogok Fotó: AP
Írta: FT
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

A parttalan költekezés elől menekülve internetes csoportokban gyűlnek a kínai nők, és társaiknak köszönhetően szép summát tesznek félre. Kína gazdaságpolitikájának nem biztos, hogy jó, ha az embereknek túl sok a megtakarításuk.

HIRDETÉS

Kathy Zhuónak és férjének a koronavírus-járvány idején 50 százalékkal csökkentették a fizetését, ami azért volt hatalmas csapás a kétgyermekes családnak, mert Kathy rákbeteg édesanyjáról is gondoskodniuk kellett. A 36 éves, Fucsien tartományban élő nő a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy alig volt pénzük, és végül az interneten keresett partnereket (kínaiul "da zi"-t), akiktől tippeket várt, hogyan takarítson meg a jövedelméből. 

A "saving da zi" hashtag először 2023 februárjában jelent meg a Instagram kínai verziójának tekinthető Xiaohongshu (más néven: RED) alkalmazásban, a Newsrank adatelemző cég szerint eddig 1,7 millióan nézték meg. A Weibo néven futó kínai mikroblog platformon ennél még nagyobb sikereket ért el a hashtag, eddig több milliószor kattintották a "saving da zi" tartalmakat. 

Lu Xi, a Szingapúri Nemzeti Egyetem professzora azt mondja, hogy Kína gazdasága ugyan a vártnál gyorsabban nőtt 2024 első negyedévben, de továbbra is mélyül az ingatlanválság, csökkennek a külföldi befektetések, és egyre nő az önkormányzatok adóssága. 

Nem kell ide luxustáska

Kathy Zhuo ezzel együtt optimista, és szerencsésnek érzi magát, hogy a zöldenergia szektorban dolgozik, ugyanis Kínában ez az iparág felelt a 2023-as gazdasági növekedés mintegy 40 százalékáért. Kathy azt mondja, hogy az utóbbi időben sok barátja és családtagja vesztette el az állását, és fel kell készülni az esetleges nehezebb napokra. azt mesélt, hogy idén februárban csatlakozott több olyan, megtakarításra fókuszáló online csoportokhoz, melynek a tagjai nagyrészt 20 és 40 év közötti nők. A tagok napi szinten írják a kiadásaikat, és megakadályozzák a társaikat az impulzusvásárlásban. Említ egy példát: az egyik tag akart venni egy 5000 jüanba, azaz 690 dollárba kerülő luxustáskát, de a csoport tagjai lebeszélték róla, és a nő végül egy olcsóbb, használt táskát választott. Kathy az utóbbi időben sokkal jobban odafigyel a kiadásaira, mint korábban, a költései 40 százalékkal csökkentek, idén pedig szeretne 100 ezer jüant megtakarítani.

Hasonlóképpen érez Wen Zhong, 30 éves általános iskolai tanár, aki szintén ismeretlen barátainak köszönhetően vett vissza online vásárlásainak számából, cserébe most többet olvas, illetve sző. Utóbbi ráadásul bevételi forrás is, mivel kézzel készített termékeit egy helyi piacon árulja, és extra pénzt keres a fizetése mellé.

Rengeteget tesznek félre

A személyes megtakarításokat tekintve Kína bír az egyik legmagasabb rátával a világon. A hivatalos adatok azt mutatják, hogy 2023 végére az ország háztartásai körülbelül 138 billió jüant tartottak bankban, ami csaknem 14 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Lu Xi szerint ez a mértékű megtakarítás komoly problémát jelenthet a kínai kormány számára, és elképzelhető, hogy reagálnak is: az ország központi bankja általában kamatcsökkentéssel segíthet a gazdaság fellendítésében, viszont ettől kevésbé lehet vonzó a megtakarítás, ám ha az emberek továbbra is kerülik a költekezést, és inkább megtakarítják a pénzüket, az tompíthatja a bank gazdaságbefolyásoló képességét.

Készpénz a dobozban

Mindeközben néhányan jóval hagyományosabb megtakarítási mód mellett döntenek, számos nő egyszerűen készpénzt tart otthon. Kínában ez már szokatlannak számít, mivel az ország nagyrészt készpénzmentessé vált, és nagyon sokan az Alipay-jel vagy a WeChat Pay-jel fizetnek. 

A Honan tartományban élő, 32 éves Chen egy szépségszalont vezet, és azt mondja, hogy hó végén a bevétele nagy részét kiveszi a bankból, és a pénzt beteszi otthon egy dobozba. Elhatározta, hogy amint az összeg eléri az 50 ezer jüant, akkor lekötött betétként visszateszi a bankba. 

Azt mondja, hogy amikor Kína gazdasága lelassult, rengeteg vendége éppen a szépészeti kezeléseken spórolt, neki viszont akkor is gondoskodnia kellett a szüleiről és a gyerekeiről. Neki és férjének két gyereke van, és annyi pénzt akar összeszedni a következő évek során, hogy lakás tudjon venni a fiainak, amikor azok megházasodnak. A nő úgy véli, hogy legalább 5 millió jüan megtakarításra van szüksége, de talán ez sem lesz elég, mert éppen a harmadik gyermekét várja. "Ha készpénz van a kezemben, kevésbé aggódom - mondja. - Elégedett vagyok, amikor azt látom, hogy a bankjegykötegek egyre vastagabbak."

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Az elektromos autózás jövőjéről egyeztetett a Tesla-vezér és a kínai miniszterelnök

Az EU betiltja a kényszermunkával készült termékeket, a lépés elsősorban Kínát célozza meg

Tisztességes versenyről tárgyalt Kínában Olaf Scholz