EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

A floridai abortusztörvény szigorításával az igénylők utolsó mentsvára is ledőlt az USA déli részén

Az abortusztörvény szigorítását ellenző tüntetők Floridában
Az abortusztörvény szigorítását ellenző tüntetők Floridában Szerzői jogok Tori Lynn Schneider/AP
Szerzői jogok Tori Lynn Schneider/AP
Írta: Magyar Ádám
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Az államban mától a terhesség hatodik hete után csak különleges esetekben engedélyezett a terhességmegszakítás, és ezer kilométeres körben mindenhol legalább ilyen szigorú a szabályozás.

HIRDETÉS

Hatályba lépett az a jogszabály Floridában, amely a rendkívüli esetek kivételével betiltja az abortuszt a terhesség hatodik hete után. A törvényváltozás az állam határain túl is éreztetni fogja a hatását, az utóbbi években ugyanis Florida vált az amerikai délen élő és a magzatukat elvetetni akaró nők utolsó mentsvárává.

2022 óta egészen máig a terhesség első 15 hetében volt legális az abortusz Floridában. Ez szigorúbb szabályozás volt, mint amilyet a liberális amerikai államokban használnak, de a környéken még így is ez volt a legmegengedőbb: az elmúlt években sorra tiltották be a déli államok a terhesség hatodik hete után vagy teljesen a művi terhességmegszakítást.

Ezrek utaztak Floridába más államokból, hogy elvetessék a magzatukat

Tavaly 84 ezer nőn hajtottak végre abortuszt Floridában. Közülük több mint 9 ezren érkeztek egy másik államból. A szolgáltatók egészen keddig meghosszabbított nyitva tartással várták a nőket, az ellátásukat azonban az is nehezítette, hogy a helyi törvények szerint legalább 24 órának kell eltelnie az abortusz igénylése és végrehajtása között.

Előfordulhatott olyan eset is, hogy valaki hathetes terhesként kedden megjelent az egyik klinikán, de hiába jelentkezett be, ma már legálisan nem hajthatták rajta végre az abortuszt.

Az abortuszellenes mozgalmak örömmel fogadták a floridai szigorítást. Az ő értelmezésük szerint az emberi életet már egészen a fogantatástól kezdve védeni kell, a magzat elhajtása pedig gyilkosságnak számít. Érveik szerint az új szabály is emberséges, mert a különleges helyzetben lévő nőket továbbra is védi. 

A törvény értelmében a nemi erőszak és az emberkereskedelem áldozatai a terhesség tizenötödik hetéig kérhetik majd az abortuszt, és az olyan esetekben is ez az időpont lesz a törvényesség határa, amikor a magzat vérfertőzésből fogant, valamilyen halálos rendellenességben szenved, vagy veszélyezteti az anya életét. Ezen esetek fennállását rendőrségi vagy orvosi papírokkal kell igazolni.

Több mint ezer kilométert kell majd utazniuk a floridai nőknek, ha a hatodik hét után akarnak abortuszt

Az abortuszhoz való jogért küzdők viszont azt hangoztatják, hogy az amerikai délen élő 21 millió szülőképes nőt a törvény szigorításával szinte teljesen elvágták az abortusz lehetőségétől. Mától ha egy Miamiban élő nő abortuszt szeretne a terhessége hatodik hete után, akkor legalább az 1200 kilométerre lévő Észak-Karolináig kell utaznia. Ráadásul ott is csak a terhesség első 12 hetében legális a művi terhességmegszakítás, és 72 órának kell eltelnie a kérvény benyújtása és az abortusz elvégzése között.

A következő lehetséges célpont Virginia állam, ami már nincs messze Észak-Karolinától, és a floridai önkéntesek Illinois-ba és a fővárosba, Washingtonba is segítenek kijutni az abortuszt akaró nőknek. Az aktivisták azonban attól tartanak, hogy egyre nehezebb és drágább lesz bejutni azokra a klinikákra, amelyek még legálisan működhetnek az Egyesült Államokban.

Az abortuszhoz való jog támogatói szerint hibás döntés hat hétnél meghúzni a határt a legális és illegális beavatkozások között, másfél hónap elteltével ugyanis sok nő még nem is tudja, hogy terhes. Floridában eddig az abortuszok nagyjából 60 százalékát a terhesség hatodik hete után végezték el.

Szavazhatnak a floridaiak az abortuszjog védelméről

Az ügyben kulcsfontosságú lesz a novemberi amerikai elnökválasztás, a floridai választók ugyanis ekkor egy olyan javaslatról is szavazhatnak majd, amely az állam alkotmányába foglalná az abortuszhoz való jogot. Ha az indítvány megszerzi a szavazók legalább 60 százalékának támogatását, akkor várhatóan a terhesség első 24 hónapjában korlátlanul, azután pedig az anya egészségének védelmében engedélyezik majd a művi terhességmegszakítást Floridában. 

Az abortusz a választási kampány egyik kiemelt témája az Egyesült Államokban. Joe Biden a múlt héten a floridai Tampában hevesen kritizálta a ma életbe lépett szigorítást, és egyenesen a nőket fenyegető egészségügyi válságról beszélt a döntés kapcsán. 

Az ügy hangoztatása hasznos lehet a demokratáknak, az elmúlt években tapasztalt szigorítási hullám ugyanis számos amerikai nemtetszését váltotta ki. Köztük olyanokét is, akik inkább a republikánus párttal szimpatizálnak, de kevésbé konzervatívak, mint az abortusztilalmat bevezető államok politikai vezetése.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Elfogadta az abortusz szigorítását az olasz szenátus

Lengyelország megtette az első lépést, hogy enyhítsék Európa legszigorúbb abortusztörvényét

Donald Trump az abortusztilalomról szóló döntést meghagyná állami szinten