EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Rákdiagnózisa óta először jelent meg nyilvános eseményen III. Károly

Kamilla királyné és III. Károly király
Kamilla királyné és III. Károly király Szerzői jogok Fotó: AP
Szerzői jogok Fotó: AP
Írta: Euronews / MTI
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Múlt héten jelentette be a Buckingham-palota, hogy III. Károly király hamarosan visszatérhet hivatalos közéleti feladatainak ellátásához. A 75 éves uralkodót idén januárban prosztatamegnagyobbodással kezelték.

HIRDETÉS

Károlynál a kezelése közben vettek észre egy rákos elváltozást. Akkori közleményében a Buckingham-palota azt írta, hogy nem prosztatarákról van szó, de pontos információt azóta sem adtak arról, hogy a király milyen betegséggel küzdött. 

Az uralkodó orvosai szerint a kezelés eddigi eredményei biztatóak, Károly pedig jó esélyekkel halad a teljes felépülés felé, sőt a jövőben már nyilvános szerepléseket is vállal. Az MTI közlése szerint első programjaként kedden a University College London egyetem kórházának onkológiai klinikáját, a Macmillan Cancer Centre-t kereste fel felesége, Kamilla társaságában.

Károly a következő hetekben számos más hivatalos eseményen is részt vesz, ezek közül is kiemelkedik Naruhito japán császár és felesége, Maszako császárné júniusi londoni állami látogatása. A japán császári pár a brit uralkodó vendégeként tölt majd három napot Nagy-Britanniában.

A május-június talán a királyi naptár legsűrűbb időszaka, hiszen ekkor van az uralkodó hivatalos születésnapja, a Trooping the Colour, amely nagy katonai felvonulással jár, májusban lesz a király koronázásának az évfordulója, ebben az időszakban tartják a kerti partikat a palota kertjében, júniusban van az ascoti derbi, valamint a Garter Day, vagyis a Térdszalagrend lovagjainak a felvonulása és éves istentisztelete is Windsorban. 

Királyi szakértőktől úgy tudni: Károly jól haladó terápiája mellett amiatt is vállal ismét megjelenéseket, mert a szabadtéri programokon való részvétel kisebb kockázatot jelent egészségére nézve. 

Károly húsvétvasárnap ugyan megjelent a windsori Szent György kápolnában tartott szertartáson, de a diagnózis óta a londoni klinikán tett keddi látogatásáig hivatalos közéleti programokon nem vett részt. 

Államfői tisztségéből eredő kötelezettségeit Károly a kezelés mellett is ellátja, a napi kormányzati dokumentumokat megkapja, és a szokásnak megfelelően heti audienciákon fogadja Rishi Sunak miniszterelnököt.

Katalin is beteg

Károly menyét, Katalin walesi hercegnét daganatos megbetegedéssel kezelik. Vilmos 42 éves felesége karácsony óta nem vett részt nyilvános programokon, januárban pedig hasüregi műtéten esett át. A Buckingham-palota nem nevezte meg Katalin betegségét, és arról sem tudni, hogy mikor térhet vissza közéleti tevékenységéhez. Március végén a hercegné egy videóüzenetben közölte, hogy megelőző jellegű kemoterápiás kezelést kap.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Ukrajnába látogatott III. Károly sógornője

Egy kiállítással nyitott újra III. Károly brit király erdélyi villája

III. Károlyt ábrázoló új bankjegyeket állítottak ki